Suche

Login

Verband der Europäischen Laminatbodenhersteller e.V.

25 jaar EPLF: Europeanen kijken zelfbewust naar de toekomst

elnn1901

18 fabrikanten van laminaatvloeren, 20 toeleveringsbedrijven en 10 steunende leden vormen het Europese netwerk van EPLF – Verband der europäischen Laminatbodenhersteller e.V. In 2019 viert de grootste regionale vereniging van de laminaatsector ter wereld haar 25e verjaardag. De EPLF-acteurs tonen zich zelfbewust tegenover de groeiende tegenwind op de traditionele vloermarkten en bezinnen zich eens te meer over hun bijzondere troeven.

Nog in 2017 namen de EPLF-leden ongeveer de helft van de wereldwijde laminaatverkoop van ruim een miljard vierkante meter in. Laminaatvloeren kennen in het algemeen net als voorheen een positieve groei, alleen in West-Europa en vooral in Duitsland kent de verkoop sinds enige tijd een daling. Vooral in regio's met meer koopkracht is er sprake van substitutietendenzen. Momenteel profiteren de EPLF-fabrikanten ervan, dat ze in de export wereldwijd stevig in het zadel zitten en dat Europese laminaatvloeren in Oost-Europa, Azië alsook in Noord- en Zuid-Amerika verder terrein winnen. Bij EPLF wordt gezamenlijk aan het ontwikkelingspotentieel voor laminaat gewerkt – ook en vooral met het oog op de Europese thuismarkt.

De vloermarkten zijn in volle evolutie. Klanten hebben nieuwe, hoogst individuele eisen. Ze willen een moderne vloer, die exact aan hun gebruikseisen voldoet. Hier kan laminaat zijn troeven uitspelen. De Europese laminaatvloeren hebben immers overtuigende unieke verkoopargumenten: dankzij decennialang ontwikkelingswerk zijn ze technisch geperfectioneerd, hun designkwaliteit is uitstekend en ze scoren met een voortreffelijke prijs-kwaliteitverhouding. Europees laminaat wordt duurzaam geproduceerd: ecologisch uit hernieuwbare hulpbronnen, economisch efficiënt in grote hoeveelheden met de modernste technologieën en sociaal verantwoord door rechtvaardige en geregelde arbeidsvoorwaarden en -verhoudingen. 

Permanente verdere ontwikkeling van de producten

Een bijzondere troef van de Europese laminaatvloerensector is zijn innovatiekracht. EPLF wil deze voortrekkersrol verder stabiliseren. Samen wil men de Europese laminaatvloeren met het oog op een optimale vervulling van de klantenwensen steeds verder ontwikkelen. Dit heeft de leiding van EPLF zich tot doel gesteld, ook na het vertrek van Paul De Cock (Unilin), die in mei 2018 tot nieuwe EPLF-voorzitter verkozen werd en in de herfst van 2018 wegens nieuwe opdrachten in Noord-Amerika alweer afscheid moest nemen. Sindsdien heeft Max von Tippelskirch (Swiss Krono Group) als plaatsvervangend voorzitter van de raad van bestuur zijn opdrachten overgenomen. Von Tippelskirch is ook nog altijd coördinator van de werkgroep Markten + Imago. Hij wordt hierin bijgestaan door Eberhard Herrmann (Classen) als coördinator van de werkgroep 'Techniek'. In juni 2019 kiezen de EPLF-leden in België een nieuwe voorzitter tijdens de jaarlijkse algemene vergadering. De plannen van de raad van bestuur van EPLF voor 2019 werden nog samen met Paul De Cock vastgelegd, het werk van de vereniging kan dus gewoon voortgezet worden. Sinds begin 2019 mag EPLF een nieuwe speler in haar netwerk begroeten: als nieuw gewoon lid werd de fabrikant van laminaatvloeren Rezult LLC (Kiev/Oekraïne, www.rezult.pro) in de vereniging opgenomen.

Samen innovaties versnellen

EPLF wil een drijvende kracht voor innovaties zijn. Met het Innovatiemanifest hebben we in 2017 de doelstellingen en het strategische kader voor het toekomstige werk van de vereniging vastgelegd. 'Laminate 2020 – Forum of Innovations' maakt al sinds 2016 een efficiënte uitwisseling van nieuwe denkwijzen en technologieën van toeleveranciers mogelijk. De buitengewone EPLF-leden  stellen daar hun ideeën en nieuwe concepten voor en geven de laminaatfabrikanten zo belangrijke stof tot nadenken. Op die manier kan de vereniging in een gezamenlijk netwerk de voorsprong van de Europese laminaatvloeren dynamisch vergroten. Het innovatiewerk wordt ook door maatregelen voor kwaliteitsgarantie ondersteund, namelijk de EPLF-onderzoeksprojecten en de medewerking aan de normalisatie op CEN- en ISO-niveau.

De digitalisering plaatst de sector voor nieuwe uitdagingen. Er bieden zich kansen voor procesoptimalisering, een flexibelere en snellere productie, beter voorraadbeheer en dus voor een hoger reactietempo op veranderingen in de vraag. Dit geldt voor de digitalisering in het algemeen alsook voor de digitale druk in het bijzonder. Veel EPLF-leden zetten in op uiterst moderne productiemethodes en kunnen van de nieuwe mogelijkheden profiteren. Bovendien biedt de digitalisering kansen om de competentie van de medewerkers nog consequenter te ontwikkelen. Want zij zijn het die onze producten beter, innovatiever en toekomstbestendiger maken. 

Digitalisering brengt nieuwe transparantie in de markten. Dat helpt om de superieure designkwaliteit van Europees laminaat nog overtuigender voor te stellen en zowel de handel als eindklanten overal ter wereld een betere oriëntatie te geven. Vervalsingen en dubieuze markeringen, die op internationaal niveau nog altijd in omloop zijn, krijgen het dankzij de digitalisering immers moeilijker. 

Nieuwe EPLF-onderzoeksprojecten gestart 

ELPF heeft tijdens de zomer van 2018 nieuwe onderzoeksthema's aangesneden: weerstand tegen vocht en microkrassen/polijsteffecten. Beide thema's weerspiegelen de actuele productontwikkeling: het aanbod van vochtbestendig laminaat voor keukens, badkamers of wasruimtes neemt toe. Om deze producten kwalitatief te kunnen beoordelen en vergelijken, werkt EPLF een zinvolle classificatie van de vochtbestendigheid uit. Een tweede thema heeft te maken met de glansgraad van onderhoudsvriendelijke laminaatvloeren. Dit vergt meer technische kennis over hoe er bij glanzende of hoogglanzende oppervlakken microkrassen of bij matte oppervlakken polijsteffecten ontstaan. De vereniging wil daarvoor ondubbelzinnige definities uitwerken, praktijkgerelateerde classificaties opstellen en tot slot zinvolle, reproduceerbare testmethodes voor de productevaluatie ontwikkelen. 

Het EPLF-project 'Stoelwielen' voor de ontwikkeling van nieuwe testmethodes en testapparatuur loopt tot augustus volgend jaar. Bovendien is EPLF met haar specialisten bij alle controleprocessen van de normen actief. De nieuwe EN-norm 16354 garandeert voortaan de technische vergelijkbaarheid van de verschillende ondervloeren. Bovendien werd al in de lente van 2018 de aanpassing van EN 14041 'Elastische vloerbekledingen, tapijten en laminaatvloerbekledingen – Essentiële eigenschappen ' goedgekeurd. Een officieel 'Guidance Paper' van CEN hierover, waaraan ook EPLF meewerkt, zal voortaan als 'gebruiksaanwijzing' tot een beter begrip van de talrijke wijzigingen bijdragen. 

EPLF wordt nog Europeser

2019 is een belangrijk jaar voor EPLF: de vereniging bestaat 25 jaar! Op 5 en 6 juni zullen de leden dit jubileum op de jaarlijkse algemene vergadering in Antwerpen (België) met de Beaulieu-groep als gastheer vieren. Samen met de Europese tapijtorganisatie ECRA, ERFMI (European Resilient Flooring Manufacturers' Institute, die de belangen van Europese fabrikanten van elastische vloerbekledingen verdedigt) en MMFA heeft EPLF de EuFCA-vereniging opgericht: EuFCA staat voor European Floorcoverings Association. Op deze manier is de EPLF nu aanwezig in Brussel – dicht bij de Europese instellingen en beleidsmakers.  Of het EPLF-secretariaat daar ook in de toekomst zal zijn, hangt af van hoe het management wordt bestuurd. – In 2019 vindt er ook een personeelswijziging plaats: na 22 jaar bereidt EPLF-directeur Peter H. Meyer zich op zijn pensioen voor. 

EPLF start dus na 25 jaar een nieuwe, spannende fase in haar ontwikkeling. De leden en de raad van bestuur hebben hoge doelstellingen geformuleerd. Max von Tippelskirch: “We zijn vastbesloten, om het succesverhaal van het Europese laminaat ook tijdens de volgende 25 jaar voort te zetten.”
www.eplf.com

Foto's

Fotobijschriften

elnd1901_b1: Max von Tippelskirch, plaatsvervangend EPLF-voorzitter en sinds 2014 coördinator van de werkgroep Markten + Imago. Hij heeft na het vertrek van Paul De Cock de taken van de voorzitter overgenomen. – Foto: EPLF

elnd1901_b2: Eberhard Herrmann werd in mei 2018 opnieuw lid van de raad van bestuur en is coördinator van de werkgroep 'Techniek' bij EPLF. – Foto: EPLF 

elnd1901_b3: Peter H. Meyer, directeur van EPLF e.V. sinds 1998, bereidt zich voor op zijn pensioen. – Foto: EPLF

elnd1901_b4: Het doel van EPLF: de leidende positie van het Europese laminaat duurzaam garanderen. – Foto: Kronotex

Foto's van de persconferentie op 12 januari 2019 in Hannover (Domotex): 
elnd1901_b5: EPLF-raad van bestuur op 12 januari 2019, Domotex in Hannover (v.l.): Eberhard Herrmann, Max von Tippelskirch. - Foto: EPLF 
elnd1901_b6: EPLF-voorzitter Max von Tippelskirch op 12 januari 2019, Domotex in Hannover. - Foto: EPLF 
elnd1901_b7: EPLF-bestuurslid Eberhard Herrmann op 12 januari 2019, Domotex in Hannover. - Foto: EPLF
elnd1901_b8: EPLF-persconferentie op 12 januari 2019, Domotex in Hannover.- Foto: EPLF

Kontakt Presse

EPLF®
Verband der Europäischen Laminatbodenhersteller e.V.
Anne-Claude Martin
Pressereferentin
pressateplf [dot] com
Rue Defacqz 52
1050 Ixelles
Tel. +32.(0)2.536.86.74
 

(119.47 KB)
Mehr erfahren
Mehr erfahren
elnd1901_b1.jpg
Mehr erfahren
Download

elnd1901_b1: Max von Tippelskirch, plaatsvervangend EPLF-voorzitter en sinds 2014 coördinator van de werkgroep Markten + Imago. Hij heeft na het vertrek van Paul De Cock de taken van de voorzitter overgenomen. – Foto: EPLF

elnd1901_b2.jpg
Mehr erfahren
Download

elnd1901_b2: Eberhard Herrmann werd in mei 2018 opnieuw lid van de raad van bestuur en is coördinator van de werkgroep 'Techniek' bij EPLF. – Foto: EPLF 

elnd1901_b3.jpg
Mehr erfahren
Download

elnd1901_b3: Peter H. Meyer, directeur van EPLF e.V. sinds 1998, bereidt zich voor op zijn pensioen. – Foto: EPLF

elnd1901_b4_kronotex.jpg
Mehr erfahren
Download

elnd1901_b4: Het doel van EPLF: de leidende positie van het Europese laminaat duurzaam garanderen. – Foto: Kronotex

elnd1901_b5.jpg
Mehr erfahren
Download

elnd1901_b5: EPLF-raad van bestuur op 12 januari 2019, Domotex in Hannover (v.l.): Eberhard Herrmann, Max von Tippelskirch. - Foto: EPLF 

elnd1901_b6.jpg
Mehr erfahren
Download

elnd1901_b6: EPLF-voorzitter Max von Tippelskirch op 12 januari 2019, Domotex in Hannover. - Foto: EPLF

elnd1901_b7_eh.jpg
Mehr erfahren
Download

elnd1901_b7: EPLF-bestuurslid Eberhard Herrmann op 12 januari 2019, Domotex in Hannover. - Foto: EPLF

elnd1901_b8.jpg
Mehr erfahren
Download

elnd1901_b8: EPLF-persconferentie op 12 januari 2019, Domotex in Hannover.- Foto: EPLF

Nach Oben