Suche

Login

Verband der Europäischen Laminatbodenhersteller e.V.

Trends - Cocoonen thuis: de boom van DIY en de focus op comfort

Brussel, 10 december 2020 – In 2020 werd de wereldeconomie gedomineerd door de impact van Covid-19. Vooral in de lente leidde de evolutie van de pandemie tot volatiliteit van de vloermarkt. Sindsdien zijn de verkoopcijfers zich beginnen te herstellen en EPLF-leden hebben er voorzichtig vertrouwen in dat er solide eindejaarsresultaten zullen zijn voor 2020.

Het afgelopen jaar heeft het eigen huis een nog grotere rol gekregen in het leven van de mens. Lockdowns en uitgaansverboden maakten dat we verplicht binnen moesten blijven en een aanzienlijke toename van het thuiswerken resulteerde in een vermenging van de persoonlijke leef- en kantoorruimtes. Omdat mensen meer tijd thuis doorbrengen, doen ze ook meer moeite om een woon- en werkruimte te creëren die niet alleen comfortabel maar ook functioneel is. De leden van EPLF merkten dat mensen meer bereid waren te investeren in producten van hogere kwaliteit om comfortruimtes naar wens te creëren waar ze even kunnen ontsnappen aan de onzekerheden van het dagelijkse leven. Tegen deze achtergrond boomt de DIY-markt terwijl de projectmarkt vertraagt.

De natuur in huis halen: hout en minerale texturen zijn er koning

Het gebruik van natuurlijke materialen is een trend die zich doorzet. Eik is bijzonder populair en ook het gebruik van andere houtsoorten zoals kastanje, grenen en walnoot en het samenspel tussen verschillende materialen heeft aan belang gewonnen. Over het algemeen willen klanten vloeren die zo natuurgetrouw mogelijk zijn. Daarom werken veel fabrikanten voortdurend aan het verbeteren van de look en feeling van hun laminaatvloeren opdat ze niet van echt hout te onderscheiden zou zijn. Fabrikanten hebben nieuwe normen gesteld bij het creëren van een ongeperfectioneerd, handgemaakt uiterlijk van vloerplaten door natuurlijk eiken materiaal met knopen en scheuren te gebruiken. Een fabrikant merkte op dat het effect van de natuur op ons welzijn niet onderschat mag worden, allicht de reden voor de voortzetting van deze trend. Naast donkere, natuurlijke en aardse tinten door het gebruik van natuurlijk materiaal zijn ook onzichtbare en transparante kleuren populair omdat ze de nadruk leggen op het ruwe hout. Andere favoriete kleuren zoals rosé, salie, munt, blauw, terracotta en cognac geven de trend naar zachtere, rustgevende kleuren aan.

Het gebruik van natuurlijk hout wordt aangevuld met steenoptiek, vooral in verschillende grijstinten.  Terwijl de optiek van metaal en beton de toon zet voor trendy stedelijke woonruimtes, is er ook een tendens naar warmere looks en tijdloze elegantie. Het gebruik van graniet, zandsteen en marmer bijvoorbeeld zorgt voor een waardevolle en tijdloze look. Bovendien zorgen matte, getemperde afwerkingen voor een warme sfeer in een ruimte.

De vloerpatronen visgraat en chevron blijven even populair als altijd. De interieurtrend om verschillende looks en plankformaten te combineren, is eveneens en vogue. Om deze reden is er veel vraag naar allerlei formaten: lange en brede planken om het natuurlijke aspect van het hout in de kijker te zetten alsook kleine formaten om het legpatroon te accentueren.   

Combinatie van belangrijke eigenschappen in één product: duurzaam, waterdicht en hygiënisch

De vloerfabrikanten blijven zich toeleggen op waterdichtheid en geluidsreductie als belangrijkste prestatiekenmerken van hun producten. Een waterdichte vloerbedekking biedt de klanten meer flexibiliteit omdat deze ook gebruikt kan worden in ruimtes met speciale eisen zoals vochtige ruimtes. Daarenboven blijven de aspecten duurzaamheid en bestendigheid gewaardeerde eigenschappen omdat de klanten willen investeren in een hoogwaardig product dat lang meegaat en zij de impact op het milieu willen minimaliseren.

Kontakt Presse

EPLF®
Verband der Europäischen Laminatbodenhersteller e.V.
Anne-Claude Martin
Pressereferentin
pressateplf [dot] com
Rue Defacqz 52
1050 Ixelles
Tel. +32.(0)2.536.86.74
 

Nach Oben