Suche

Login

Verband der Europäischen Laminatbodenhersteller e.V.

EPLF neemt deel aan een project om een meer circulaire vloersector te creëren EU-Horizon 2020-fondsen verzekerd voor CISUFLO

Brussel, 24 februari 2021 – Het CISUFLO-project kwam in aanmerking voor een subsidie van het Horizon 2020-programma van de Europese Unie, het grootste financieringsinstrument voor innovatie en onderzoek van de EU. CISUFLO staat voor CIrcular SUstainable FLOoring en is een gezamenlijk project van de European Floor Coverings Association (EuFCA) en andere deelnemers uit de vloerenindustrie, zoals onderzoeksinstituten, recyclingbedrijven en overheden. Om de milieu-impact van de sector tot een minimum te beperken, wil CISUFLO een systemisch raamwerk opzetten voor circulaire vloerbedekkingen, laminaat, vinyl en textiel.. Een budget van 7,7 miljoen euro zal beschikbaar zijn voor de verwachte duur van het project van 48 maanden.

Laminaatvloer is al een duurzaam product. Het is gemaakt met hout, een van de meest duurzame en hernieuwbare grondstoffen. Het gebruikte hout is overgebleven van zagerijen en van onderhoudskappen aan bomen.. De European Producers of Laminate Flooring (EPLF) zal aan het project bijdragen via EuFCA, waarvan het een van de oprichters is. Voorzitter van de EPLF Max von Tippelskirch verklaarde: “Met dit project gaat de laminaatsector de volgende grote uitdaging aan: meer circulair worden. Het project vertegenwoordigt ongeveer 70% van de vloerensector, aangezien er veel deelnemers zijn uit de Benelux en Noord-Frankrijk, die wereldwijd de grootste producent van vloerbedekkingen zijn. De EPLF kijkt ernaar uit om met dit project bij te dragen aan de transitie van de Europese Unie naar een circulaire economie door innovatie en verandering in de vloersector te stimuleren.“

Het project zal 6 pilots omvatten die zich richten op de productie, sortering, scheiding en recyclage van laminaat, elastische vloerbedekkingen en tapijtvloeren. Onze leden BIG en UNILIN zullen betrokken worden bij een van de pilots die gericht zijn op laminaatrecycling. Momenteel wordt laminaat niet gerecycled maar teruggewonnen als energie. Het doel van de pilot is om te begrijpen hoe het productieproces van laminaat moet veranderen om meer gerecyclede materialen te gebruiken (minstens 80% tegen 2035) en om de recycleerbaarheid van laminaat te verbeteren (ten minste 90%). Bestaande defibringtechnologie zal op grote industriële schaal worden getest om te beoordelen in hoeverre gerecyclede materialen kunnen worden hergebruikt voor de productie van laminaat of HDF- en MDF-platen voor de bouwsector.

Ervan uitgaande dat het project 30% van de markt bereikt, zal CISUFLO een omzet van ongeveer 5 miljard euro of 12.000 banen helpen verschuiven naar de sector circulaire economie en 2.500 extra banen creëren op het gebied van inzameling en recycling. De potentiële impact op de houtsector zal nog groter zijn, met een geschatte extra omzet van 22 miljard euro en een verschuiving van 100.000 banen naar de circulaire sector. Tijdens het project kan het aandeel circulaire vloerbedekkingen op de markt snel toenemen en oplopen tot 15% tegen 2024, tot 30% tegen 2029 en tot 80% tegen 2035.

 

 

Kontakt Presse

EPLF®
Verband der Europäischen Laminatbodenhersteller e.V.
Anne-Claude Martin
Pressereferentin
pressateplf [dot] com
Rue Defacqz 52
1050 Ixelles
Tel. +32.(0)2.536.86.74
 

Mehr erfahren
Nach Oben